Hoe werken zonnepanelen

Zonne-energie is energie van de zon in de vorm van warmte en licht. Deze energie is gratis, duurzaam en onuitputtelijk. Ter illustratie: De hoeveelheid zonne-energie die in één jaar op de aarde valt, is meer dan wij ooit uit alle fossiele grondstoffen op aarde (zoals olie, kolen en gas) zullen kunnen halen. In vergelijking met andere vormen van duurzame energie, zoals windenergie en biomassa, is zonne-energie zeer geschikt voor thuisgebruik. Maar hoe werken zonnepanelen? Dat leggen we in dit artikel uit.

Hoe werken zonnepanelen in de praktijk?

Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in stroom. Hoe meer zonlicht, hoe meer stroom er wordt opgewekt. Maar ook als het bewolkt is, wekken de zonnepanelen stroom op. Een zonnestroom-installatie bestaat uit zonnepanelen, een omvormer, onder constructie met montagemateriaal, bekabeling en stekkers. De omvormer zet de gelijkstroom van de panelen om in wisselstroom voor uw netwerk. De omvormer is via een kabel aangesloten op een ''aparte'' stroomgroep in uw huis of bedrijfsruimte. Kleine installaties tot 600Wp (2,25 Ampere) kunnen we aansluiten op een bestaande stroomgroep. Als er bij u een aparte groep is van de wasmachine en/of droger en deze zit in dezelfde ruimte of in de buurt waar de omvormer geplaatst wordt, is er ook de mogelijkheid om een zogenoemde 'zonneverdeler' te plaatsen. Het bestaande stopcontact van de wasmachine/droger wordt vervangen door een onderverdeling waarin 2 nieuwe automaten zitten om de wasmachine en zonnepanelen systeem af te zekeren, een stopcontact voor de wasmachine en een hoofdschakelaar om alles in 1 handeling af te schakelen.

Zonnepanelen op een schuin dak of op een plat dak?

Bij de installatie op een pannen dak worden de aluminium profielen waar de zonnepanelen op bevestigd zitten, d.m.v. RVS dak haken aan het dakbeschot gemonteerd. De dakpannen waar de haken komen worden omhoog geschoven om vervolgens geinpregneerde planken aan het dakbeschot de schroeven. Hierdoor ontstaat er een stevige constructie om de dak haken op te monteren. De dakpannen worden weer terug geschoven op de oude plaats. Er worden dus geen gaten in het dak gemaakt. Alleen voor de kabel doorvoer van de panelen naar de omvormer wordt een gaatje van 1-2 cm in het dakbeschot gemaakt, welke nadien weer wordt dicht gemaakt. Bij de platte daken worden de zonnepanelen op steunen geplaatst onder een hoek van 10-35 graden. De onder constructie wordt d.m.v. tegels verzwaard om de installatie op ze plek te laten staan. Als er grind op het platte dak ligt moet dit worden weggehaald op de punten waar de onder constructie op het dak steunt. Er zijn verschillende uitvoeringen voor de onder constructies van platte daken, namelijk: Zuid-opstelling, Oost/West-opstelling en een Zonneschans. Vraag naar de mogelijkheden voor uw opstelling.

Heeft u vragen of hulp nodig?