Rendement van zonnepanelen

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen geeft weer hoe winstgevend een investering in zonnepanelen is. Doordat de laatste jaren de aanschafprijs van zonnepanelen is gedaald en de opbrengsten hoger zijn geworden, is het weer een stuk aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen. Het rendement van zonnepanelen is op dit moment vergelijkbaar met een rente van 6% op een spaarrekening. Het is dus veel interessanter om het spaargeld te investeren in zonnepanelen, dan het op uw spaarrekening te laten staan. Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van enkele factoren:
 • soort zonnepaneel
 • juiste plaatsing
 • weersomstandigheden
 • leeftijd van het zonnepaneel
 • vuil van bijvoorbeeld de vogelpoep, bomen of uit het regenwater.

Soort zonnepaneel

Het rendement van zonnepanelen verschilt per soort zonnepaneel.De mono en poly kristallijne panelen verschillen vandaag de dag niet heel veel meer van elkaar omdat het productieproces sterk verbeterd is. De dunne film zonnepanelen die met een ander proces gemaakt worden hebben de eigenschap dat deze panelen ook bij diffuus licht goed kunnen presteren. Uitermate geschikt dus voor het Nederlandse weer. Door de vele zonnepaneel fabrikanten is hier uiteraard wel verschil tussen opbrengsten.

Plaatsing

De plaatsing van de zonnepanelen is ook belangrijk. Bij een platdak is de richting en hellingshoek van de zonnepanelen zelf te bepalen. Het hoogste rendement behaald u met zonnepanelen gericht op het zuiden en in een hellingshoek van 35 graden. Er moet natuurlijk wel gekeken worden naar de ruimte en schaduw val.

Zonuren NederlandWeersomstandigheden

Wat we niet in de hand hebben, maar wel het rendement beïnvloedt, zijn de weersomstandigheden. Naast het aantal zonuren en de sterkte van het zonlicht, speelt ook de temperatuur een rol. Bij 25 graden presteren de zonnepanelen het best. Leeftijd van het zonnepaneel Zonnepanelen hebben een levensduur van minstens 25 jaar. De eerste 10 jaar leveren de zonnepanelen over het algemeen het hoogste rendement. Na 25 jaar zal de zonnepaneel nog zo’n 80% opleveren ten opzichte van het oorspronkelijke rendement.

Vuil

Vuil heeft een negatief effect hebben op het rendement. Het meeste vuil wordt door de regen afgespoeld omdat er een zelfreinigende coatinglaag aangebracht is. Uiteraard kan er vuil blijven zitten of heeft er een vogel overheen gevlogen die nodig moest, daarom is het verstandig dit zo nu en dan te controleren. Wij raden ook aan de zonnepanelen net voor het voorjaar (maart) schoon te maken met een zachte borstel en water (het mooiste is osmose water, dit is kalkvrij).

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen kan u helpen bij het berekenen van de terugverdientijd. De opbrengst van zonnepanelen kunt u berekenen aan de hand van de volgende factoren:
 • aantal zonnepanelen
 • totaal vermogen van de installatie in Wp (Wattpiek)
 • opbrengst zonnepanelen in kWh (kiloWattuur)
 • huidige stroomprijs per kWh
 • totale aanschafkosten
Bestaat uw huishouden uit 4 personen? Dan zou het goed kunnen dat uw situatie er als volgt uitziet:
 • aantal zonnepanelen: 22
 • vermogen van de zonnepanelen: 5.500 Wp (250 Wp per paneel)
 • opbrengst zonnepanelen in kWh: 4.950 (aantal Wp vermenigvuldigd met 0,9)
 • huidige stroomprijs per kWh: € 0,23
Hierboven ziet u dat u met 22 zonnepanelen van elk 250 Wp een opbrengst kunt behalen van 4.950 kWh per jaar. De huidige stroomprijs ligt op € 0,23 per kWh. Dit betekent dat u jaarlijks wel                € 1.138,50 kunt besparen op uw energierekening. Dankzij de lange levensduur van zonnepanelen, minstens 25 jaar, zijn zonnepanelen dus een winstgevende en aantrekkelijke investering.   Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, hangt af van uw stroomverbruik. Wij raden aan om niet meer dan uw jaarlijkse behoefte zelf op te wekken. U houdt dan per saldo nooit stroom 'over'. Voor stroom die u teruglevert, ontvangt u immers maar een heel kleine vergoeding. Weet u niet hoeveel stroom u verbruikt? U vindt deze informatie (stroomverbruik in kilowattuur) op de jaarafrekening van uw energieleverancier.

Heeft u vragen of hulp nodig?