Overdag, wanneer u energie opwekt met uw zonnepanelen, gebruikt u deze stroom direct zelf voor uw eigen huishouden of bedrijf. Wanneer er meer energie wordt opgewekt als u verbruikt wordt het overschot teruggeleverd aan het net, u neemt op dat moment dus geen stroom af van uw energieleverancier maar levert terug. Maar wat als uw zonnepanelen minder energie opwekken dan u nodig heeft? Bijvoorbeeld in de wintermaanden of in de avond als er minder zonlicht is maar u wel gezellig de lampen aan wilt doen? Op die momenten levert de energiemaatschappij uw stroom. U heeft dus nog wel een energiemaatschappij nodig.
Er zijn natuurlijk ook momenten dat uw zonnepanelen meer stroom opwekken dan u op dat moment zelf verbruikt. Bijvoorbeeld op een erg zonnige dag als u niet thuis bent. De dan opgewekte energie gebruikt u dus niet direct zelf, maar wat gebeurt hier dan mee? Men denkt vaak dat deze energie wordt opgeslagen voor later gebruik, maar dat is (nog) niet het geval.
We komen er steeds dichterbij, de energie opslag systemen. Op dit moment bestaan er al installaties voorzien met een accu om de opgewekte energie in op te kunnen slaan. Het voordeel hiervan is dat op de momenten wanneer de meeste productie is (overdag) maar eigenlijk weinig verbruik is omdat men overdag aan het werk is deze energie wordt opgeslagen. Op de momenten wanneer het verbruik hoger is, zoals ‘sochtends en savonds, leveren de accu’s die overdags zijn opgeladen deze stroom.
Omdat de accu systemen nog in ‘’de kinderschoenen’’ staan zijn de kosten hiervoor helaas nog wat aan de hoge kant, echter zal dit in de toekomst waarschijnlijk wel aantrekkelijker worden. Vergelijk het met de kosten van zonnepanelen die een aantal jaar geleden ook veel meer kosten als nu.
Op momenten dat uw zonnepanelen meer energie opwekken dan u op dat moment nodig heeft, wordt de stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Als u een elektriciteitsmeter heeft met een draaischijf, dan zult uw meter letterlijk de andere kant op zien draaien. Als u een slimme meter heeft, dan wordt het terugleveren van stroom geregistreerd in een apart telwerk voor de terug levering.
U krijgt geen geld terug van de zelf opgewekte stroom, maar op uw eindafrekening wordt de door u afgenomen stroom verrekend met de stroom die u heeft teruggeleverd. Deze verrekening heet salderen. Bij salderen wordt de opgewekte stroom verrekend met het tarief dat u betaalt. U krijgt dus hetzelfde tarief voor de stroom die u teruglevert als voor de stroom die u afneemt (inclusief energiebelasting en BTW).
Het doel is natuurlijk om overdag genoeg energie te produceren, zodat het gebruik 's avonds en 's nachts daarmee gesaldeerd kan worden en u niets of zo min mogelijk hoeft bij te betalen aan uw energieleverancier. Hierdoor is het van belang de zonnepanelen installatie af te stemmen aan uw jaarverbruik.
Wilt u gebruikmaken van de salderingsregeling dan is het verstandig dat u dit doorgeeft aan uw netbeheerder om achteraf niet voor verassingen te komen staan. Deze zorgt er dan voor dat de juiste meterstanden aan de leverancier worden doorgegeven en dat dit administratief goed wordt afgehandeld. Uw elektriciteitsmeter registreert de stroom die u afneemt of terug levert en uw netbeheerder kan u ook vertellen of uw huidige meter geschikt is voor saldering.
Wij melden u na oplevering aan bij energieleveren.nl maar ik raad mijn klanten ook altijd wel aan om een mail naar de energieleverancier te sturen dat jullie zonnepanelen hebben, dan heeft u uw eigen in ieder geval ingedekt voor in de toekomst.